radikaltanke.blogg.se

Astrid Lindgren

Publicerad 2012-11-30 15:24:14 i Dagbok,

Astrid Lindgren måste vara den bästa författaren som någonsin formulerat ett ord. Finns det någon som inte blivit berörd av hennes böcker? Jag skulle vilja ha varje bok hon har skrivit i min bokhylla. Av alla starka kvinnor i Sverige så är Astrid min förebild, hon var en fantastisk kvinna med en obeskrivlig fantasi. Inte nog med att hon är den bästa författaren i svensk historia, hon engagerade sej också för barns rättigheter, mot kärnkraften och i olika djurskyddskampanjer. Hon skrev boken "Min ko vill ha roligt" tillsammans med veterinären Kristina Forslund och förde en djurskyddskampanj i Expressen under tre år. Dåvarande statsminister Ingvar Carlsson gav henne på åttioårsdagen en djurskyddslag, Lex Lindgren. Astrid blev först mycket glad för lagen, men beskrev den senare som "fisig", då den inte höll det han utlovat. 
 
Det var Astrid Lindgrens engagemang som bidrog dock till att konsumenterna fick upp ögonen för djurskyddsfrågor i högre grad.
 
Då hon 1978 tilldelats tyska bokhandelns fredspris skrev hon talet Aldrig våld!, men efter att ha läst det ville inte arrangörerna att hon skulle hålla det, då hon jämförde våld i hemmen med våld i världen, 
 
Astrids böcker är de första jag vill ge och läsa för mitt barn, och när han blir tillräckligt stor ska vi åka till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Min prins ska få lära sej allt jag kan om denna fantastiska kvinna.
 
Han ska veta att 1945 skrevs böckerna om Pippi Långstrump. Pippi klev utan att fråga om lov rakt in i pojkarnas och de vuxna männens värld. Hon var full av självförtroende och slagfärdighet. Pippi satt inte och väntade på att prinsen skulle komma och hämta henne på sin vita springare. Hon hade sin egen häst.
 
Astrid Lindgren föddes 1907 och gick bort 2002, 94 år gammal. Hennes uppväxt i trakterna av Vimmerby präglades av kärlek och lek. Kärleken kom från föräldrarna Samuel August och Hanna i Hult. Leken kom från Astrid själv och hennes tre syskon Gunnar, Stina och Ingegerd. ”Vi lekte och lekte, så det var ett under att vi inte lekte ihjäl oss” har Astrid själv berättat. Många av Astrids miljöer och älskade figurer går att härleda till hennes egen barndom.

Ett bra minne beskrivs ibland som den viktigaste egenskapen för att kunna skriva bra barnböcker. Man måste komma ihåg hur nära gräset var, hur det luktade och kändes. Man måste kunna återkalla pirret i magen när man klättrade i träd. Astrid mindes hela sitt liv, i hela sin kropp, hur det var när hon var liten. Ladans livsfarliga takbjälkar, sågspånet som fastnade i håret på sågen, hur rågbrödsmackorna med kallt fläsk smakade under frukostrasten i skolan. Hon mindes hur fasansfullt och underbart det var att klättra högt och hoppa.

Hon glömde aldrig hur underbart, men också hur svårt det är att vara liten. Hur fantasin kunde vara både första hjälpen och sista räddningen för vissa barn.

"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek,
så kommer folkvettet av sig själv."
Astrid Lindgren i ett inlägg i en debatt om barns rättigheter.
 
"Men han fattas mej, skrek Mattis. Han fattas mej så det skär i bröstet!"
Ur Ronja Rövardotter, Mattis ord när Skalle Per har dött.
 
"Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt.
’Varför då’, undrade jag.
’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan."
Jonatan till Skorpan i Bröderna Lejonhjärta
 
"Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker."
Skolbiblioteket (1958:3) Astrid Lindgren fick då och då frågan om hon inte skulle börja skriva ”riktiga” böcker snart.
 
"Hur mycket kostar en vanlig brun häst?"
Astrids standardsvar på frågor som inte går att svara på.
 
"Livet är en sak som man måste vara rädd om, förstår du inte det?"
Ronja Rövardotter

Om

Min profilbild

Hannah Magdalena Pettersson

Har du någonsin träffat en person som du känner in i ditt innersta kommer förändra hela ditt liv? Den tjugofemte augusti 2011 träffade jag den personen. Det var på en sned båt och han kallade mej för den rätta. Den nionde mars 2013 föddes vår son, Jakob. I den här bloggen skriver jag om allt som hände sen, om vardag, om kärlek för stor för att förklara och om lyckan att få ett barn.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela